AhsapProje

AHŞAP YAPI

AHŞAP KARKAS YAPI

Basit anlatımla Ahşap Karkas Yapı, düşey ve yatay taşıyıcıları ahşap malzemeden oluşan yapı sistemidir diyebiliriz.
Düşey Taşıyıcılar; Ahşap Karkas Duvarlar, Proje ihtiyacına göre Lamine Ahşap kolonlardan oluşur.
Yatay Taşıyıcılar; Döşemeyi taşıyan Ahşap Kirişler ve çatıyı taşıyan Ahşap Çatı Makas Sisteminden oluşur.

Ahşap Karkas Yapı’nın uygulama sürecini,
1.Planlama-Mimari Proje
2.Statik Proje (Üniversite onaylı)
3.Hafriyat-Temel Uygulaması
4.Ahşap Karkasın kurulumu ve Çatı Makas Sisteminin yerleşimi
5.Cephe ve Çatı yüzeyi Panel kaplama (OSB-Kontra)
Şeklinde beş aşamada sıralayarak binayı, Ahşap Karkas olarak yapmış oluruz. Sonraki süreç, diğer karkas sistemler olan Betonarme Karkas-Çelik Karkas sistem yapıyla, birebir aynıdır. Mekanik-ısı tesisatı, çatı örtüsü, son cephe kaplaması, pencere, kapı, parke, ıslak zemin kaplamaları, mobilya dolaplar..vb.

1.Planlama-Mimari Proje

Sektöre verdiğimiz arzın, Müşteriyle buluştuğu süreçtir. Müşteri gelir, ne tür bir yapı istediğini, kısaca hayallerini anlatır. Tüm istekler listelenir. Bu istekler doğrultusunda ön proje hazırlanır, Müşteriye sunumu yapılır. Müşteri yorumu alınır. Revize yapılarak, Mimari Proje hazırlanır. Bu süreç, Müşteri-Firma ilk görüşmeden itibaren bir haftalık sürede sonlanır.

2.Statik Proje

Yapının yapılacağı yer, Mücavir Alan içindeyse Belediyeye, değilse Bayındırlık Müdürlüğüne başvuru yapılır. Uygulama yapılacak parselin zemin değerleri talep edilir. İlgili birimlerde zemin değerleri mevcut değilse, zemin etüdü yaptırılır, sonuçlar alınır.
Statik Projeyi hazırlayacak Kurum’a, mimari Proje ve zemin etüdü verilir. Kurum, uygulama yapılacak bölgenin iklim şartları, rüzgar yükü, kar yükü ve mimari projenin sabit-hareketli yüklerine göre statik projeyi hazırlar ve firmamıza teslim eder.
Statik hesap ile yatay ve düşey taşıyıcıları netleşen projenin, mekanik-elektrik hesapları farklı bir Birimde yaptırılır. Mekanik-Elektrik projesi tamamlandıktan sonra, proje aşaması sonlanmış olur. Tüm bu süreç, yaklaşık bir ay gibi sürede sonlanır.

3.Hafriyat-Temel Uygulaması

Belediye ilgili birime başvuru yapılır. Proje teslimi yapılır, hafriyat ruhsatı ve akabinde temel ruhsatı istenir. Ruhsat alındıktan sonra uygulamaya başlanır.



Hafriyat alımı yapıldıktan sonra, dış kalıp ve demir donatı imalatına başlanır.



Demir imalatından sonra, kalıp imalatları tamamlanır. Temel içi tesisat ve elektrik topraklama uygulaması yapılır.



Beton öncesi imalatlar tamamlanır, tüm kontroller yapıldıktan sonra, beton döküm uygulamasına başlanır. Beton dökümünden sonraki bir haftalık süreçte, beton korumaya alınır. Yavaş priz alması sağlanır, aralıklarla sulama işlemi yapılır.


4.Ahşap Karkasın kurulumu ve Çatı Makas Sisteminin yerleşimi

Temel betonu yüzeyine, bina-yapının aplikasyonu yapılır. Duvarların oturacağı alanlar işaretlenir. Duvar kalınlığı ile aynı ebatta ahşap yastık uygulamasına geçilir. Firmamız yastık uygulamasında sert ağaç türlerini (kestane, meşe) kullanmayı tercih etmektedir.
Çürümeye karşı daldırma emprenye işlemi yapılan yastıklar, teraziye alınır. Yastıklar, temel donatıya beton öncesi bağlanan çelik ankrajlara sabitlenir. Yastık altı boşluklar grout harç ile doldurulur.


İmalatta, projeye göre imal edilen ve şantiye sahasına hazır gelen Ahşap Karkas Sistemin kurulumuna başlanır. Firmamız, yastık üstü Ahşap Karkas Sistemde yumuşak ağaç türlerini tercih etmekte, az yağlı İsveç çamı veya Nordic Ladin kereste kullanmaktadır. Ahşap Karkas Kurulum, öncelikle zemin kat duvarlarının, ahşap yastık yüzeyine dikilmesi ile başlar.




Zemin kat duvarları teraziye alındıktan sonra, döşeme kirişleri yerleşimine başlanır. Firmamız, statik projeye bağlı kalarak ‘’dolu kiriş-masif kiriş’’, ‘’I kiriş’’ veya ‘’makas döşeme kirişi’’ olarak üç farklı döşeme kirişi imal etmekte, kullanmaktadır.




Döşeme kiriş sistemi, döşeme plağı çakılarak sonlanır. Firmamız, döşeme plağı olarak 20 mm kalınlıkta Marin kontra veya 18 mm kalınlıkta OSB malzeme kullanır. Kat duvarları dikilmesi ile kuruluma devam edilir. Firmamız, ahşap karkaslı üç katlı yapıları yapa bilmektedir (Zemin kat + 1.Kat + 2.Kat).





Duvar kurulumu tamamlandıktan sonra, çatı makas sistemi yerleşimine başlanır. Sektörde faaliyet gösteren firmalar, farklı programlar kullansalar bile, aynı tip makas sistemini kullanır. Tek fark, makasları oluşturan ahşap eleman birleşimlerinde kullanılan, plaka çivi markaları değişkenlik gösterir.




Çatı makas sistemi sonlanır, çatı yüzeyi plaka çakılarak oluşturulur. Plaka olarak 11 mm OSB veya 12 mm marin kontra malzeme kullanılır. Dış duvar yüzeyi OSB-Kontra eksikleri tamamlanarak, Ahşap Karkaslı Yapı, karkas olarak sonlanmış olur.




Anahtar teslime kadar yapılacak işler, diğer karkas sistemlerle birebir aynı ilerler. Betonarme Karkas yapıda ne tür bir iş akışı varsa, Ahşap karkaslı yapıda da aynı iş akışı olacaktır.
Öncelikle, cephe kaplama uygulaması ile ince-ileri kaba işler start alır. Cephe kaplaması olarak,
- rabitz teli takviyeli sıva, silikonlu boya
-12 mm kalınlıkta prekast plaka, silikonlu boya
-EPS, XPS, Taşyünü Plaka ile mantolama..vb
Tüm cephe kaplama imalatları, Ahşap Karkaslı Yapılar için kullanımı uygundur.




Çatı yüzeyi son kaplama uygulaması, yağmur suyu toplama ve indirme sistemi, cephe ile beraber yürür. Çatı yüzeyi olarak shingle kaplama, kiremit kaplama, kenetli çinko kaplama..vb sistem seçimi Müşteri tercihindedir.



Pencere imalatları, cephe uygulaması ile beraber sonlanır. PVC pencere, ahşap pencere, Alüminyum pencere..vb sistem tercihi, Müşteri kararına bırakılır.




Mekanik uygulamalar (ısı, sıhhi tesisat, iklimlendirme, elektrik) sonlandıktan sonra, dış duvar ısı izolasyonu yapılır. Taş yünü plaka kullanılır, plaka yoğunluk seçimi, mekanik proje verilerine göre yapılır.




İç mekan duvar kaplama işlerine geçilir. Genel iç duvarlarda 12 mm alçı-panel kullanılır. Islak hacim duvarlarında 12 mm MgO paneller firma tercihimiz olarak kullanılır.
Diğer ince işler yapılarak,
-Saten alçı, boya sonlaması
-Islak hacim kaplamaları
-Merdiven uygulaması
-Şömine uygulaması, ısı oda donanımları
-SSG ürünleri (klozet, lavabo, duş tekne, duş kabini..vb)
-Dolap uygulamaları (Mutfak, banyo, elbise, vestiyer..vb)
-Uç elemanlar (aydınlatma, kumanda, batarya grubu..vb)
Ahşap Karkaslı Yapı’mız, anahtar teslim sonlanmış olur.